dimarts, 30 de novembre del 2010

la memòria

Es tracta del procés psicològic bàsic que s'encarrega d'emmagatzemar i recuperar informació. Es tracta d'un procés molt vinculat a les emocions.
Funciona a partir de processos d'associació, és a dir crea lligams entre la informació antigua i la nova informació que es vol emmagatzemar.

Tothom té memòria, tot i que algunes perosnes la tenen més desenvolupada que altres. Això no és un problema ja que es tracta d'un procés que a partir de l'entrenament pot millorar.

El grau de memòria d'una perosna es pot avaluar segons:
  • la capacitat de recordar en el buit (exàmen tradicional)
  • la discriminació entre diferents possiblitats (exàmen tipus test)
  • el càlcul del temps que es tracta en recordar alguna cosa.
Una demència molt comuna i que afecta directmaent a la memòria es tracta de l'Alzheimer. Recentment s'ha estrenat als cinemes un documental que escenifica la vida d'una persona molt coneguda a casa nostra (Pasqual Maragall) que pateix aquesta demència. Aquest documental s'anomena "Bicicleta, cullera i poma" i ha estat realitzat per Carles Bosch, realitzador de "Balseros" y "Septimebres".
A continuació enllaço el tràiler:
http://www.dailymotion.com/video/xbx8xv_pascual-maragall-documental-sobre-e_school
Al documental hi podem veure com Pasqual Maragall realitza exercicis de reminiscència per pal·lair els efectes negatius de la pèrdua de memòria.
un aspecte molt rellevant d'aquesta malaltia és la pèrdua d'identitat en les fases finals. I és que sense memòria no hi ha identitat.

Existexen diverses classificacions de la memòria: segons durada, segons consciènia i segons classificació. A la wikipèdia es pot ampliar informació de forma clara i entenedora:
http://es.wikipedia.org/wiki/Memoria_%28proceso%29

estats de la consciència

La consciènia és un procés psicològic bàsic que ens permet adonar-nos de nosaltres mateixos i del nostre entorn. Tal procés està sotmès a fluctuacions vàries.

Aquest temps és compartit per tot els humans, i n'hi ha de dos tipus: els ritmes ultradians i els ritmes circadians.
Els rimtes ultradians tenen una freqüènica superior a la diària, és a dir inferior a 20 hores. L'atenció, per exemple, té una durada de 120 minuts, passat aquest temps comença a minvar

Els rimtes circadinas són innats i tenen a frequènica pròxima a la del dia, és a dir entre 20 i 28 hores.
Per ampliar informació enllaço la primera i la segona part d'un vídeo sobre fluctuacions:
http://www.dailymotion.com/video/xbcmbj_los-ritmos-del-cuerpo-1-cronobiolog_school
http://www.dailymotion.com/video/xbcmah_los-ritmos-del-cuerpo-2-cronobiolog_school


Els estats de la consciènia ordianaris es podrien resumir en gran trets com els de vigília i son, tanmateix existeixen alteracions de la consciència produïdes per diferents raons:
  • drogues i altres intoxicacions
  • meditació
  • hipnosis
  • traumes
  • accidents cardiovasculars
  • desordres metabòlics
  • meningits
  • tumors cerebrals
  • infeccions
  • ...
A continuació linko una pàgina que ofereix diferents enllaços sobre aquest tema:
http://www.uam.es/departamentos/medicina/psiquiatria/psicomed/psicologia/nuevoprog/conscienciaalteraciones.htm

diumenge, 14 de novembre del 2010

la percepció

La percepció és el procés de selecció i organització de determinats estímuls. Per tant és le procés pel qual atorguem una determiada significació a la sensació.
Cada persona constueix processo de significació difenrciats, per tant podem dir que tot i que s'hagin produït les mateixes vivències no existeixen percepcions idèntiques.

Segons la Gestalt, corrent de pensament dins la psicologia moderna, lquan l'èsser humà rep vàreis sensacions les organitza en una forma o conjunt (gestalt), d emanera que el conjunt pot eclipsar la suma de les parts. A partir d'aquí s'estableixen els principis que formaran la llei de la percepció:
  • Principi de proximitat: permet relacionar i agrupar diversos elements que estan pròxims entre ells.
  • Principi de semblança: realcionem i agrupar elements semblants.
  • Principi de tancament: interpretem figures com a completes, quan en realitat no ho estan.

  • Principi de continuïtat: percebem, com si fossin part de la mateixa figura, elements que guarden una continuïtat en la forma.

Les realcions que s'estableixen entre la Gestalt i el món educatiu són múltiples. El segúent vídeo es tracta d'un fragment d'una conferènica de Claudio Naranjo, gestaltic especilitzat en els enegrames, entorn l'educació. Interessant.
http://www.youtube.com/watch?v=L3dK17QPNTM

Per ampliar informació sobre Caludio Naranjo es pot consultar la seva àgina web personal: http://www.claudionaranjo.net/index_spanish.html

les sensacions

La sensació és el procés qeu utilitzem per representar el món a la nostra ment: detectem l'energia física de l'entorn i la codifiquem en senyals nervioses. D'aquesta menra transformem els múltiples estímuls externs en missatges comprensibles per al cervell.
Per tal de realitzar aquest procés ens valem dels sentits.

Cada espècie està equipada amb una capacitat sensorial que li permet sobreviure. Per exemple: els humans tenim molt més desenvolupat el sentit de la vista, en comaració amb els gossos que disposen de molta més oïda.
El desenvolupament dels sentits és el que ens permet desenvolupar-nos intel·lectualment, tal i com demostrà Harold Skeels l'any 1940.

Per consultar informació sobre els sentits:
http://es.wikipedia.org/wiki/Sentido_%28percepci%C3%B3n%29

Molt interessant el documental "Saturación sensorial" que amplia informació sobre els sentits. Es pot descarregar a:
http://thepiratebay.org/torrent/4493683/Saturacion_sensorial.%28Documental%29.%28TVRip.Divx.Spanish%29.