dimarts, 30 de novembre del 2010

la memòria

Es tracta del procés psicològic bàsic que s'encarrega d'emmagatzemar i recuperar informació. Es tracta d'un procés molt vinculat a les emocions.
Funciona a partir de processos d'associació, és a dir crea lligams entre la informació antigua i la nova informació que es vol emmagatzemar.

Tothom té memòria, tot i que algunes perosnes la tenen més desenvolupada que altres. Això no és un problema ja que es tracta d'un procés que a partir de l'entrenament pot millorar.

El grau de memòria d'una perosna es pot avaluar segons:
  • la capacitat de recordar en el buit (exàmen tradicional)
  • la discriminació entre diferents possiblitats (exàmen tipus test)
  • el càlcul del temps que es tracta en recordar alguna cosa.
Una demència molt comuna i que afecta directmaent a la memòria es tracta de l'Alzheimer. Recentment s'ha estrenat als cinemes un documental que escenifica la vida d'una persona molt coneguda a casa nostra (Pasqual Maragall) que pateix aquesta demència. Aquest documental s'anomena "Bicicleta, cullera i poma" i ha estat realitzat per Carles Bosch, realitzador de "Balseros" y "Septimebres".
A continuació enllaço el tràiler:
http://www.dailymotion.com/video/xbx8xv_pascual-maragall-documental-sobre-e_school
Al documental hi podem veure com Pasqual Maragall realitza exercicis de reminiscència per pal·lair els efectes negatius de la pèrdua de memòria.
un aspecte molt rellevant d'aquesta malaltia és la pèrdua d'identitat en les fases finals. I és que sense memòria no hi ha identitat.

Existexen diverses classificacions de la memòria: segons durada, segons consciènia i segons classificació. A la wikipèdia es pot ampliar informació de forma clara i entenedora:
http://es.wikipedia.org/wiki/Memoria_%28proceso%29

1 comentari:

  1. També és una molt bona entrada, Elisenda!
    La proposta del documental sobre Maragall i la citació del concepte de reminiscència són dues molt bones aportacions!

    ResponElimina