diumenge, 14 de novembre del 2010

la percepció

La percepció és el procés de selecció i organització de determinats estímuls. Per tant és le procés pel qual atorguem una determiada significació a la sensació.
Cada persona constueix processo de significació difenrciats, per tant podem dir que tot i que s'hagin produït les mateixes vivències no existeixen percepcions idèntiques.

Segons la Gestalt, corrent de pensament dins la psicologia moderna, lquan l'èsser humà rep vàreis sensacions les organitza en una forma o conjunt (gestalt), d emanera que el conjunt pot eclipsar la suma de les parts. A partir d'aquí s'estableixen els principis que formaran la llei de la percepció:
  • Principi de proximitat: permet relacionar i agrupar diversos elements que estan pròxims entre ells.
  • Principi de semblança: realcionem i agrupar elements semblants.
  • Principi de tancament: interpretem figures com a completes, quan en realitat no ho estan.

  • Principi de continuïtat: percebem, com si fossin part de la mateixa figura, elements que guarden una continuïtat en la forma.

Les realcions que s'estableixen entre la Gestalt i el món educatiu són múltiples. El segúent vídeo es tracta d'un fragment d'una conferènica de Claudio Naranjo, gestaltic especilitzat en els enegrames, entorn l'educació. Interessant.
http://www.youtube.com/watch?v=L3dK17QPNTM

Per ampliar informació sobre Caludio Naranjo es pot consultar la seva àgina web personal: http://www.claudionaranjo.net/index_spanish.html

1 comentari: